Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab pieczony"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1011
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1145
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11682
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1011
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1145
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11682
Składniki
Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Cebulę obrać, pokroić na większe kawałki. Czosnek obrać i razem z cebulą ułożyć wkoło pieczeni. Dodać listki laurowe i pół pęczka tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.
Kuleczki mozzarelli osączyć na sicie z zalewy. Pozostałe pół pęczka tymianku posiekać. Musztardę wymieszać z miodem. Pieczeń podlać 1/4 szklanki wody, posmarować mieszanką miodu i musztardy. Piec jeszcze 30-40 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidorki koktajlowe i dusić około 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem, posypać cukrem i posiekanym tymiankiem. Skropić octem. Wymieszać z mozzarellą.
Gotową pieczeń pokroić w plastry. Sos z dna brytfanki przecedzić przez sitko. Polać nim mięso. Serwować z pomidorkami i kuleczkami mozzarelli.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco