Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab w ziołach"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1099
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11311
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1099
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11311
Składniki
Schab karkowy (chudy) opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Do miseczki wsyp suszony majeranek (rozetrzyj go lekko w dłoniach), igiełki rozmarynu oraz suszony tymianek, starannie wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Dodaj do miseczki z suszonymi ziołami, utrzyj. Utłucz w moździerzu łyżkę pieprzu ziarnistego, wsyp do przygotowanej mieszanki ziołowej. Dodaj sól (najlepiej morską), wymieszaj.
Umyty i osuszony schab karkowy natrzyj starannie z każdej strony przygotowaną mieszanką, a następnie owiń ciasno ściereczką (najlepiej lnianą lub kawałkiem gazy), zawiąż końce.
Schab w ziołach włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki, aby przeszedł zapachem ziół. Następnego dnia gotuj na parze do miękkości (około 60 minut).
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety