Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, wieprzowy schab bez kości. Idealna wędlina do kanapek.
pojemnik, przędza, garnek do wędzenia lub wędzarnia,
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 105
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 515
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 49
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24725
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 105
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 515
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 49
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24725
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: Do litra zimnej wody dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 5 dni.
Osuszanie: Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięsa muszą być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.
Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!