Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab z ananasem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Mięso myję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Ścieram skórkę ze sparzonej cytryny.
Mięso oprószam mielonym pieprzem i solą, nacieram czosnkiem, skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym. Na koniec całość posypuję tymiankiem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowane mięso przykrywam folią i chłodzę w lodówce ok. 1 godz.
Po tym czasie mięso obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam 1/2 szkl. wody wymieszanej z łyżką żurawiny. Schab piekę w 180 st. do miękkości (ok. 1 godz.).
Ananasa obieram ze skórki, kroję w plastry i wydrążam twardy środek. Plastry układam wokół mięsa 15 min przed końcem pieczenia. Gotowe mięso kroję w plastry. Układam na półmisku na zmianę z plastrami ananasa. Na ich środek nakładam konfiturę z żurawiny.Źródło: Tina