Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z morelami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14307
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 43
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14307
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 43
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Składniki
Morele zalej winem, odstaw na ok. 30 min. Następnie przecedź, pokrój w drobną kostkę. Pistacje obierz z łupinek, drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozetnij tak, aby powstał cienki płat (3-4 cm).
Mięso rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Wnętrze natrzyj solą oraz pieprzem, rozłóż morele oraz pistacje. Zwiń w ścisły rulon, obwiąż bawełnianą nicią. Roladę ze wszystkich stron posmaruj olejem, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami. Przykryj i włóż na kilka godzin do lodówki.
Mięso włóż do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z roladą, piecz pod przykryciem ok. 60 minut, od czasu do czasu polewając je sosem.
Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch rolady się przyrumienił. Po upieczeniu mięso wyjmij z piekarnika i zostaw na około 15 minut, by „odpoczęło”. Następnie usuń nitkę i pokrój w plastry.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie