Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z morelami i pistacjami"
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24321
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24321
Składniki
Fot. 123RF/Picsel
Morele zalej sokiem jabłkowym, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź, pokrój w kostkę. Pistacje obierz z łupinek, posiekaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozetnij tak, aby powstał cienki, ok. 2 cm płat.
Wnętrze natrzyj solą oraz pieprzem, rozłóż morele oraz pistacje. Zwiń w ścisły rulon, obwiąż bawełnianą nicią. Roladę ze wszystkich stron posmaruj olejem, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz suszonymi ziołami. Roladę przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło.
Po upieczeniu roladę zostaw na około 15 minut, by „odpoczęła”. Następnie usuń nitkę i pokrój w plastry.
Rada: Morele możesz namoczyć w winie.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 300 kilokalorii
Roladę przed pieczeniem obsmaż na niewielkiej ilości oleju – dzięki temu będzie bardziej soczysta.Źródło: Świat i Ludzie