Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z pomarańczami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5810
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 132
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 298
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5810
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 132
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 298
Składniki
Schab umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem. Cukier wymieszaj z przyprawą do wieprzowiny, szczyptą soli i pieprzu, natrzyj schab. Owiń go folią spożywczą, wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj. Pokrój w dość grube plastry. Schab wyjmij z lodówki, odwiń z folii. Pokrój go w poprzek włó kien na plastry, nie przecinając do końca. Pomiędzy plastry mięsa wkładaj przygotowane plastry pomarańczy.
Mięso obwiąż lub dokładnie pospinaj wykałaczkami. Formę natłuść łyżką oleju, włóż schab. Wierzch mięsa posmaruj resztą oleju. Piecz 20 minut w temp. 200 st.
Białe wino, sok pomarańczowy oraz bulion wlej do rondelka, lekko podgrzej. Powstałym sosem polej pieczeń. Piecz 90 minut w temperaturze 180 st, często polewając wytwarzającym się sosem (jeśli schab za bardzo się zrumieni, nakryj go folią aluminiową). Przed podaniem pokrój pieczeń w plastry.
czas ok. 150 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety