Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowy z masełkiem tymiankowym"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 284
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 126
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13812
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 284
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 126
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13812
Składniki
Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę tymianku odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Masło utrzyj z sokiem cytrynowym oraz 1/2 tymianku. Posól do smaku. Z masła tymiankowego uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osącz. Ugotuj w lekko posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki oraz seler obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Por oczyść, potnij w paseczki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałazek, drobno je posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć marchewkę i seler. Warzywa mieszając podsmaż, oprósz cukrem. Smaż dalej, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy do warzyw dolej ocet balsamiczny oraz bulion. Dołóż paseczki pora. Duś razem jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia. Warzywa z patelni wymieszaj z soczewicą oraz natką. Sałatkę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostały tymianek wymieszaj z miodem, 1 łyżką oleju oraz wódką. Marynatę przypraw na pikantnie pieprzem. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą. Smaż je na pozostałym oleju po 4 minuty z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia mięso posmaruj przygotowana marynatą. Masło odwiń z folii, pokrój w plasterki. Gotowe kotlety podawaj na sałatce z soczewicy. Na każdym kotlecie połóż plasterek masełka tymiankowego.Źródło: Tina