Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka pieczona"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Składniki
Szpinak oczyść, opłucz i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odlej na sicie i przelej zimną wodą. Dobrze odciśnij i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj wraz z papryczką.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmaż, aż cebula się zeszkli.
Fetę osącz z zalewy. Do miski włóż szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tartą, jajko i parmezan. Wszystkie farszu dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Za pomocą noża zrób w mięsie kieszeń. Tak przygotowaną szynkę natrzyj lekko solą i pieprzem.
Część farszu odłóż (ok. 1/3), resztą nadziej mięso. Kieszeń zepnij wykałaczkami. Gotowe do dalszej obróbki mięso ułóż w brytfannie, polej 3 łyżkami oliwy i piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. Co jakiś czas polewaj wytwarzającym się sosem.
Do odłożonej reszty farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Wymieszaj lekko rozgniatając widelcem fetę. Wyjmij pieczeń i obłóż ją farszem. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.Źródło: Telemax