Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w galarecie"
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12023
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1181
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 34
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 40
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1022
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 35
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12023
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1181
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 34
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 40
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1022
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 35
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 2,80 zł
Do garnka wlej bulion. Dodaj ocet, łyżkę cukru, ziarna pieprzu, ziele angielskie i kawałek skórki z cytryny. Dopraw do smaku solą. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Zimny bulion przecedź przez gęste sito do czystego garnka. Wsyp żelatynę. Pozostaw do nasiąknięcia. Mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj.
Na każdy plasterek szynki nałóż porcję sałatki jarzynowej, zroluj. Część galarety wlej do formy i włóż do lodówki. Na zastudzonej warstwie rozłóż ruloniki z sałatką. Zalej kolejną porcją galarety i znów odstaw do lekkiego stężenia.
Na koniec rozłóż kiełki (najlepiej drobne). Wlej resztę galarety. Formę ponownie umieść w lodówce, aby galareta całkowicie zastygła. Wyjmij na kilkanaście minut przed podaniem. Pokrój na mniejsze porcje.
Sałatki, kanapki lub inne dania najlepiej dekorować drobnymi kiełkami lucerny, aromatycznymi kiełkami cebuli lub pora, chrupiącymi kiełkami słonecznika lub fasoli albo czerwo- nymi kiełkami buraków.Źródło: Świat kobiety