Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w musztardowej skorupce"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9780
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 242
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9780
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 242
Składniki
Szynkę opłucz, włóż do garnka. Zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dołóż obraną cebulę, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Zagotuj. Nim woda zawrze, łyżką cedzakową usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Potem zmniejsz płomień i gotuj mięso jeszcze ok. 90 minut. W tym czasie włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki, umyj. Warzywa dodaj do mięsa ok. 30 minut przed końcem gotowania.
Na patelni rozgrzej masło. Zrumień na nim bułkę tartą. Zdejmij z ognia, wymieszaj z musztardą i jajkiem. Masę przypraw. Szynkę wyjmij z wywaru, przestudź. Posyp solą oraz pieprzem. Ułóż w brytfance. Na wierzchu pieczeni rozsmaruj przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 30 minut. Podawaj np. z warzywami gotowanymi na parze, ew. udekoruj natką.
Masę możesz wzbogacić, dodając mielone migdały. ok. 150 min. 1 porcja zawiera ok. 410 kcal.Ok. 5 zł za porcję.Źródło: Tina