Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w pomarańczach"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1182
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 118
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 132
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1182
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 118
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 132
Składniki
Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z przyprawami, solą i cukrem. Mięso natrzeć czosnkiem, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni.
Zapeklowaną szynkę piec 4 godziny w temp. 180°C, skrapiając sokiem wyciśniętym z 5 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plastry.
Upieczoną szynkę posmarować miodem i musztardą, obłożyć plastrami pomarańczy i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Polać mięso.
Pieczeń będzie wyglądała bardzo elegancko, jeśli ułożymy ją na liściach sałaty i posypiemy ziarenkami czerwonego pieprzu.
ok. 5 godzinŹródło: Twoje Imperium