Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka z goździkami w figowej glazurze"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14039
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14039
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Składniki
czas przygotowania: 80 minut • 8 porcji • 320 kcal/porcja • koszt: 6 zł/porcja
Przełóż mięso do głębokiej miski i polej obficie sokiem jabłkowym. Wstaw do lodówki, co jakiś czas obracaj mięso, by równo marynowało się w soku. Zostaw w marynacie najlepiej na całą noc.
Natnij skórę dookoła i delikatnie ją zdejmij. Ponacinaj ostrożnie mięso, w kratkę mniej więcej 2 x 2 cm. W miejsca, gdzie krzyżują się nacięcia, powkładaj goździki.
Zmieszaj na patelni figowy dżem z 1/4 szklanki soku jabłkowego, cukrem, musztardą i podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie gładka. Podgotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
Rozprowadź glazurę na mięsie, natrzyj solą, przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz godzinę, polewając co 10-15 minut glazurą.Źródło: Olivia