Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, galareta pomaga zachować dłuższą świeżość.
szynkowar
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Udziec trzeba obsypać przyprawami i żelatyną i wcisnąć go do szynkowara i wstawić do lodówki na 12- 24 h. Następnego dnia wystawia się szynkowar wcześniej z lodówki i potem parzy się go w 90C stopniach przez 3 h. Można przez otwór włożyć termometr, 90 C mięso powinno osiągnąć po 2,5- 3 h. Potem szynkowar się chłodzi i wstawia na noc do lodówki.
Szynkowar polewa się wrzątkiem i wysuwa się wędlinę. Jak widać jest sporo galarety, wystarczy ją lekko podgrzać aby była płynna, a potem schłodzić, a gdy zacznie być oleista można polać nią mięso, aby utworzyła się cienka glazura.
Smacznego :)