Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warstwowiec schabowo-dyniowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10648
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 261
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10648
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 261
Składniki
Na patelni stop masło. Wsyp mąkę, zasmaż. Mieszając, wlej bulion i mleko. Gotuj na wolnym ogniu 5 min, mieszając. Tymianek i natkę opłusz, osusz. Kilka gałązek zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Dodaj je do sosu razem ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i sosem chili. Wymieszaj. Sos wystudź.
Dynię obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Podobnie potnij obrane i umyte ziemniaki. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż obok siebie 3 kotlety, na to wyłóż połowę ziemniaków i dyni, wylej połowę sosu. Ułóż pozostałe kotlety, wyłóż resztę warzyw i równomiernie zalej sosem. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 175 st.
Ser gouda zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na chrupiąco na patelni. Pieczywo drobno posiekaj. Serem, boczkiem i pieczywem równomiernie posyp wierzch zapiekanki. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. i piecz jeszcze 30 min. Gotowe danie udekoruj ziołami.Źródło: Tina