Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchenne włosko-polskie pojednanie ;-D
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Kiedy już będą gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z brokułu wycinamy małe różyczki i gotujemy na małym ogniu w wodzie z vegetą.
Cebule kroimy w piórka i dusimy pod przykryciem na wielkiej ilości oleju. Gdy już jest zupełnie miękka odsączamy z patelni i odkładamy do pojemnika. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i w cienkie paski szynkę parmeńską. Kiedy jest wszystko rumiane odstawiamy na bok, pozbywając się jedynie tłuszczu.
Na koniec szykujemy sos: ¾ kostki masła roztapiamy i mieszając dodajemy powoli mąkę , następnie dalej mieszając dolewamy sukcesywnie mleka. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy zioła sól, pieprz do smaku i parmezan.
Do wysmarowanej masłem formy układamy na dnie ziemniaki ( dosyć szczelnie ). Ja dodatkowo posypuje je czerwona ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną przyprawy do ziemniaków, na to wysypuje cebulkę i dokładnie rozprowadzam po ziemniaczkach, układam szynkę z kiełbaską a górę posypuje podgotowanym brokułem. Wszystko wieńczę polewając sosem i posypując odrobina startego żółtego sera, którego dla koloru lekko posypuje ostrą czerwona papryką. Zapiekam 180 przez 35 min. Smacznego