Przepisy z 1 odcinka programu "Bake off - ale ciacho!"

Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or

Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho

„Bocianie gniazdo Kasi"

Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho
KRUCHE:
2 szk. mąki (300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki masła (100 g)
1 łyżka smalcu
1/3 szk. cukru (100 g)
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy
Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyłożyć na blachę.

SER:
1 kg twarogu
4 żółtka
2 jajka
1 szk. cukru
½ szk. oleju (100 g)
2 szk. mleka (500 g)
1 budyń śmietankowy
sok z 1 cytryny
1 skórka z pomarańczy

PIANKA:
6 białek
¾ szk. cukru
szczypta soli

Przygotowanie masy serowej:
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, wlać olej, mleko, sok z cytryny, startą skórkę pomarańczy. Przygotowaną masę serową wylać na ciasto kruche, piec około 50 minut w temp. 180 st. Wyłożyć ubitą pianę z cukrem i piec kolejne 15 minut.Dodatkowo
Mus wiśniowy: 250 g, 1 łyżkę cukru drobnego, 1 łyżka soku z cytryny
Składniki podgrzewać na patelni na małym ogniu do momentu, aż wiśnie zaczną mięknąć. Ostudzić.

AJERKONIAK:
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
350 gr niesłodzonego mleka skondensowanego
ziarenka z połowy laski wanilii
1 szk. rumu
6 żółtek
1 szk. cukru

Przygotowanie ajerkoniaku:
Połamaną na kawałki czekoladę podgrzać w garnuszku z połową mleka skondensowanego, dodać ziarenka wanilii. Po całkowitym połączeniu składników wlać resztę mleka i zdjąć z ognia. Przestudzić, dodać rumu.

Żółtka z cukrem utrzeć na gładką i puszystą masę. Dolewać ostudzoną masę czekoladową i ubijać mikserem na najniższych obrotach.


Autorem przepisu jest Katarzyna Panfilewicz.
Wraz z mężem prowadzi agroturystykę w malowniczym miejscu na Podlasiu, na skraju Puszczy Białowieskiej. Jest czterdziestoletnią mamą dwóch wspaniałych córek: piętnastoletniej Oli i dziewięcioletniej Marysi. Gotowanie dla gości, a także dla rodziny i przyjaciół jest dla niej wielką przyjemnością. Najczęściej w swojej agroturystce serwuje placki, naleśniki, chałki, pielmieni, bułeczki, chleby i ciasta. Dodatkowo na stole pojawiają się również domowej roboty wędliny i kiełbasy przygotowywane przez męża Katarzyny oraz tradycyjne potrawy regionalne.

Spód:
200g prażonej mieszanki orzechów
70g rozpuszczonego masła

Sernik:
forma 24cm
500g twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
250g ricotty
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
350g mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
80ml śmietanki kremówki

Rozmarynowy Creme Brulee:
300ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru
4 żółtka
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
1 laska wanilii
Do dekoracji 2 tabliczki białej czekolady
złoty barwnik 10ml wódki

Orzechy prażymy i mielimy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło. Formę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia- tylko spód. Orzechy równomiernie rozprowadzamy i uklepujemy. Wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na sernik ręcznie mieszamy. Nie używamy miksera, żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma być płaski i ma nie urosnąć. Masę serową wylewamy na spód orzechowy. Wkładamy do piekarnika i w kąpieli wodnej pieczemy pierwsze 15 minut w 175C, następnie obniżamy temperaturę do 130C i pieczemy przez kolejne 40 minut.

Autorem przepisu jest Agata Stankiewicz.
Pochodzi z Kędzierzyna-Koźla ale na co dzień mieszka w Warszawie. Jak sama mówi o sobie, jest szczęśliwą żoną i psią mamą. Z zawodu jest kosmetologiem i pracuje w klinice medycyny estetycznej. Po pracy zamyka się w kuchni gdzie piecze i gotuje wspaniałe smakołyki. W wolnej chwili oddaje się swojej innej pasji - fotografii.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 4991

>60 min
5
30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11