Przepisy z Bake Off - ciasto Jagody

Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem.

Kruche ciasto
450 g mąki pszennej
250 g masła
2 żółtka
90 g cukru pudru

Masa jabłkowa
2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)
odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)
2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki bułki tartej (do smaku)

Podanie
bułka tarta do posypania ciasta
2 białka
cukier puder do posypania ciasta

Kruche ciasto
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, ponownie posiekać. Zacząć wyrabiać ciasto (wyrabiać krótko, mocno i dokładnie). Ulepić kulkę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa jabłkowa
Obrać jabłka i skroić na kawałki, wysypać do garnka, podlać odrobiną wody, dosypać cukier i cynamon. Przesmażyć (niezbyt długo, żeby nie rozgotować jabłek i nie zniszczyć estetyki formy). Dosypać bułkę tartą i jeszcze raz przez chwilę przesmażyć.

Podanie
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować na blaszkę (20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut. Wyjąć, posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć jabłka i docisnąć. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w grube pasy, ułożyć w formie kratki na cieście, posmarować białkiem i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Lekko wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34616

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 627

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 180

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7