Przepisy z Bake Off - ciasto Małgorzaty

Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką.

Spód shortbread
200 g masła
90 g brązowego cukru
270 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nalewki goździkowej

Bananowy wsad owocowy
4 jabłka
50 ml czerwonego wina
kilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku)
50 g brązowego cukru
1 łyżka anyżu
1 łyżka cynamonu
300 g jeżyn
2 czerwone galaretki (np. malinowe)
30 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)
1-1½ kg bananów

Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
4 łyżki amaretto
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
150 g schłodzonej śmietany 36%
35 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Malinowa żelka
500 g malin
50 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
20 g żelatyny
woda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)

Spód shortbread
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i nalewkę goździkową. Ciasto wyrobić, rozwałkować do rozmiaru blaszki, w której będziemy piec ciasto (opcjonalnie można przygotować boki). Piec przez 60 minut w 130°C.

Bananowy wsad owocowy
Jabłka pokroić grubo, wlać wino i kilka łyżek nalewki cynamonowej, wsypać brązowy cukier, anyż i cynamon. Poddusić. Dodać jeżyny, ponownie poddusić. Wsypać czerwone galaretki i namoczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać i schłodzić. Na upieczony wcześniej spód rozłożyć banany, a następnie wyłożyć przygotowany wsad owocowy.

Mus z białej czekolady
Białą czekoladę i amaretto rozpuścić w mikrofalówce i wymieszać z masłem. Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka. Osobno ubić śmietanę. Namoczyć żelatynę. Połączyć ubitą śmietanę z masą jajeczną. Żelatynę wymieszać z ciepłą czekoladą, dodać kilka łyżek masy jajeczno-śmietanowej, następnie wszystko wymieszać. Wylać na wsad owocowy.

Malinowa żelka
Maliny poddusić z cukrem i cynamonem. Przetrzeć. Ma powstać około 300 g purée. Dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i odstawić do schłodzenia. Rozlać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka wielkanocna

Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...

Odsłon: 3480

30 min
8
Sałatki Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...

Odsłon: 364

30 min
4
Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 974

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4