Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moją zupę robię na zakwasie z mąki żytniej czasem też przyrządzam na wywarze z białej kiełbasy. Taką właśnie pamiętam jak gotowała ją moja prababcia i babcia. Przepisów i nazw jest zapewne całe mnóstwo ja jednak zawsze robię tak:
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 298
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1073
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1521
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 298
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1073
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1521
Składniki
zakwas: do glinianego garnuszka, bądź słoika( ja robię w słoiku 250ml) wsypujemy mąkę, wrzucamy czosnek, liść laurowy, pokruszony chleb. Zalewamy do pełna wodą, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni NIE ZAKRĘCAMY słoika. Po tym czasie już można zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Przepis na zakwas jest tak mniej więcej na 2 litry wody inaczej byłby mało kwaśny.
No to robimy teraz: w garnku gotujemy wodę. ** w wersji z białą kiełbasą: Gdy się zagotuje wkładamy białą kiełbasę i parzymy ja na minimalnym ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i odstawiamy***
Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, suszone grzyby i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy już są miękkie mieszamy dokładnie nasz zakwas i wlewamy go w całości do garnka; czekamy, aż barszcz się zagotuje.
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na skwarki, kiedy się trochę wytopi dorzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i kielbasę. Po zarumienieniu cebuli wszystko z patelni wlewamy do garnka. Dodajemy dość sporo majeranku, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, czekamy z 5-10 minut aż się "przegryzie" i zalewajka jest gotowa. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza...