Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcina zupa koperkowa to klasyczna zupa, pełna ziołowego i wyrazistego smaku, który został jeszcze mocniej wydobyty za pomocą podsmażenia koperku. To ciekawa propozycja na szybki lunch lub obiadokolację, szczególnie w upalne, letnie dni. Może być podawana tylko z ziemniakami, jak w tym przepisie. Można też przyrządzić ją bardziej treściwą: z dodatkiem gotowanego jajka czy lanych klusek.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Składniki
Koperek drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Jedną łyżkę masła rozpuść na patelni. Dołóż połowę koperku i smaż przez 1-2 minuty.
W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj przesmażony koperek.
W szklance wymieszaj dokładnie wodę z mąką i dodaj do wywaru. Całość ponownie zagotuj na niewielkim ogniu.
Dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Łyżkę masła rozpuść i ostudź. W miseczce ubij żółtko z roztopionym tłuszczem. Dodaj do masy śmietanę i mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Zahartuj śmietanę, wlewając po łyżce gorącego wywaru. Kiedy temperatura masy śmietanowo-jajecznej będzie już wyższa, przelej ją do zupy. Wymieszaj, ale nie gotuj.
Dodaj pozostały koperek i przyprawy do smaku. Odstaw pod przykryciem na parę minut. Babcina zupa koperkowa najlepiej smakuje na ciepło.