Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony wielkanocny to tradycyjna potrawa, która musi znaleźć się na świątecznym stole. W przeciwieństwie do wigilijnego, ta wersja jest wzbogacona mięsną wkładką i dużą ilością warzyw. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak pochodzący od pomidorów, a nie octu. Dlatego jest o wiele delikatniejszy i lubiany nawet przez dzieci.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 250
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 250
Składniki
Wszystkie warzywa obierz i pokrój na drobne paski, a buraki w kostkę.
Na 1 łyżce oleju usmaż pokrojoną w cienkie paski wołowinę do momentu lekkiego zrumienienia.
Do rondla wlej ¾ szklanki wody i zagotuj. Dodaj wołowinę i buraki, po czym ponownie zagotuj. Trzymaj rondel na ogniu do momentu, aż warzywa stracą swój kolor.
Dodaj do wywaru marchewki i ziemniaki. Gotuj przez 15 minut lub do miękkości.
Dodaj poszatkowaną kapustę i puszkę pomidorów.
Na patelni, na łyżce oleju roślinnego usmaż cebulę do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy rozmieszany z ¼ szklanki wody. Dodaj czosnek i dobrze wymieszaj.
Zawartość patelni przełóż do rondelka. Wymieszaj. Wyłącz ogień i przykryj pokrywką. Odstaw na 5 minut. Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier.
Barszcz czerwony wielkanocny rozlej do talerzy lub misek i udekoruj kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.