Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 61
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2090
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 28
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 32
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 61
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2090
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 28
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 32
Składniki
Mięso oczyść, pokrój na kawałki, przełóż do garnka, zalej zimną wodą (ew. rosołem albo bulionem) i ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni).
Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj ugotowaną fasolę, dopraw zupę solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę wlej na talerze, na każdej porcji połóż po 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany i posyp posiekanym koperkiem i podawaj.
Rada: jeśli chcesz przygotować barszcz bez mięsa, w garnku zagotuj wodę lub wywar, dodawaj kolejno warzywa według przepisu, a gdy wszystkie składniki będą miękkie, po dodaniu koncentratu buraczanego dodaj 2-3 łyżki masła albo oleju.