Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć przepis na tę zupę jest inspirowany kuchnią azjatycką, bez problemu wykonasz go w domu używając bardzo podstawowych produktów. Najbardziej esencjonalną w smaku zupę uzyskasz używając domowego bulionu z kurczaka, ale w wersji ekspresowej możesz wykorzystać bulion z kostki.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10124
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 249
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10124
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 249
Składniki
W garnku połącz 750 ml czystego bulionu z kurczaka z drobno startym na tarce imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 250 ml bulionu wymieszaj trzepaczką ze skrobią kukurydzianą i odstaw na bok.
Przygotuj 1 lub 2 świeże jajka na jedną porcję zupy. Wbij je do miski, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny i dokładnie ubij.
W międzyczasie zagotuj przyprawiony bulion i wlej do niego zahartowaną gorącym wywarem mąkę połączoną z bulionem, aby zupa zgęstniała. Gdy ponownie się zagotuje, mieszaj zupę łyżką w jednym kierunku. Stale mieszając powoli wlewaj jajka, aby tworzyły się małe, postrzępione płatki. Pozwól jajkom zastygnąć i wyłącz płomień. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromką zrumienionej bagietki.