Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 642
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 215
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 642
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 215
Składniki
Odsączyć buraki,ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,cebule pokroićw kostkę,koper(lub i natkę pietruszki) drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać wszystko mlekiem(ilość mleka zależy- czy wolimy gestszy czy rzadszy chłodnik,można też dolać trochę soku z buraków)doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny.Wymieszać odstawić do lodówki.Podawać z ziemniakami(gotowanymi ze skwarkami z boczku lub pieczonymi)i z sadzonym jajkiem.
Do chłodnika można użyć sałatki z buraków z papryką.Dla odmiany(taka moja warjacja)dodać starty na drobnej tarce imbir i natkę kolędry.Zamiast zsiadłego mleka można wykorzystać jogurt grecki/bałkański,kefir,maślankę lub wymieszać w prporcji pół na pół(wszystkie opcje już wypróbowałam)