Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest idealny na upalne letnie dni – świeży, smaczny, lekki i szybki do wykonania. Jest klasycznym przepisem na chłodnik, który nigdy się nie znudzi.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy buraczki i kroimy je w kostkę, a liście wraz z łodygami siekamy. Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy bulion warzywny. Wkładamy do niego pokrojone buraczki, posiekane liście wraz z łodygami. Doprowadzamy wywar do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy warzywa przez 10 minut. Studzimy.
Pozostałe warzywa: ogórki, rzodkiewki i czosnek oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. Część ziół odkładamy do dekoracji chłodnika przed podaniem.
Do wystudzonego wywaru z botwinki dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewkę i czosnek. Blendujemy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy maślankę i kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce i dodajemy jajka ugotowane na twardo przed podaniem. Dekorujemy koperkiem i szczypiorkiem.