Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne , lekkie o delikatnym smaku flaczki z kurczaka , które nadają się na smaczny obiad jak również na przystawkę na spotkaniach rodzinnych czy okolicznościowych.
garnek, nóż, deska, tarka,
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 10
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 10
Składniki
Kurczaka oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy dodając sól i część włoszczyzny ( marchew, kawałeczek selera, pietruszka) ugotować do miękkości. Resztę warzyw zetrzeć na tarce ( grube oczka ) podsmażyć na maśle. Kurczaka wyjąc obrać z kości , a mięso pokroić. Wszystkie składniki włożyć do wywaru z kurczaka wymieszać, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do zagotowania i gotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień ognia zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą uniwersalną Kucharek , dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz szczyptę mielonej papryki słodkiej. Flaczki zagęścić zasmażką lub mąką wymieszaną z wodą, jeżeli chcemy lekkie danie to nie zagęszczamy .