Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęsta kukurydziana zupa"
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2954
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 319
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 55
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2954
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 319
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 55
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,10 zł.
Pierś oczyść, opłucz, osusz i pokrój w paski. Średniej wielkości marchewki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę osącz z za lewy, przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia.
W garnku rozgrzej połowę oleju, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę i chwilę smaż razem. Zalej 6 szklankami wody (lub, ewentualnie, bulionu warzywnego). Dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj do zupy listek laurowy.
Na pozostałych dwóch łyżkach oleju przesmaż na złoty kolor pokrojone w paski piersi kurczaka. Dodaj do gotującej się zupy. Na koniec wrzuć do garnka osączoną kukurydzę z puszki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Śmietanę wymieszaj z mąką, a następnie rozprowadź w chochelce zupy. Dodaj do garnka tuż przed końcem gotowania. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Posyp posiekaną natką.
Gdy zależy ci na wyjątkowo esencjonalnym, smacznym i aromatycznym bulionie warzywnym, musisz go odpowiednio długo gotować. Posiekane kawałki włoszczyzny z ulubionymi dodatkami (np. z czosnkiem, kapustą włoską) zalej większą ilością wody i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 90-120 minut.Źródło: Świat kobiety