Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsta zupa cukiniowa"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Składniki
Cebulę obierz, op łucz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i posiekaj. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na nieduże kawałki. Cukinie oczyść, opłucz, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki. Pokrój w większą kostkę, usuwając nasiona.
W dużym garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, smaż na jasnozłoty kolor. Następnie włóż do garnka cukinię i ziemniaki. Chwilę smaż razem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki. Dodaj do przesmażonych warzyw.
Wlej bulion (może być z kostki), doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut. Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser pokrój lub pokrusz. Zupę wlej do misek. Udekoruj serem i kwaśną śmietaną.
Czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 2,20 zł.
Zioła o intensywnym smaku (np. lubczyk) wrzucaj do zupy na początku gotowania. Zasada ta dotyczy też ziela angielskiego, ziarnistego pieprzu, liści laurowych itp. Świeżymi ziołami i mielonymi przyprawami doprawiaj gotowe danie.Źródło: Świat kobiety