Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęsta zupa fasolowa z boczkiem"
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9081
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 183
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 31
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 466
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9081
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 183
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 31
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 466
Składniki
Fasolę (np. jaś) przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę.
Do garnka włóż boczek (lub inną wędzoną wędlinę). Zalej go litrem wody. Dodaj obraną, opłukaną i drobno pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Gotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz kilku ziaren czarnego pieprzu przez 30 minut.
Po tym czasie dodaj namoczoną fasolę. Gotuj dalej, aż fasola zacznie robić się miękka (ok. 40 minut). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 20-30 min. Zupa powinna być gęsta, a fasola prawie rozgotowana.
Z oleju i?mąki przygotuj rumianą zasmażkę. Zapraw nią zupę. Ugotowaną wędzonkę wyjmij i?pokrój na?mniejsze kawałki. Wrzuć do?zupy. Dopraw całość do?smaku roztartym czosnkiem, solą, i?pieprzem. Posyp majerankiem lub natką.
czas ok. 130 min; porcja – 470 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety