Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 457
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 457
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej na noc) ,a następnie odcedzić. Boczek pokroić w słupki i smażyć na oleju i maśle ,aż stanie się chrupki. Wyłowić skwarki i odłożyć. Tłuszcz wlać do grochu ,dodać włoszczyznę ,płaską łyżeczkę soli ,zalać 1,5 l wody i gotować. Kiedy groch stanie się miękki (ok. 2 godzin) ,wyjąć warzywa ,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 20 min. Można dodać pokrojone w talarki lub kostkę warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać do talerzy. Na wierzchu rozrzucić skwarki z boczku.