Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna staropolska grochówka
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12772
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12772
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Składniki
Na noc moczymy groch, na drugi dzień dolewamy wody dodajemy skórę z boczku, ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, lubczyk sól, pieprz w kulkach i gotujemy, dodajemy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę, oraz seler, dotujemy do momentu aż groch zacznie się rozwalać.
Podsmażamy kiełbasę, dodajemy boczek, a po chwili cebulę, gdy cebula zacznie się złocić, całość dodajemy do zupy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy zmiękną, dodajemy odrobinę śmietany, doprawiamy, solą, pieprzem, magii i majerankiem. Najlepiej smakuje jak chwilę odstoi.