Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka grochówka nie ma sobie równych ! Ta staropolska gęsta zupka potrafi nasycić nawet największych głodomorów. Polecam serdecznie !
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9424
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 510
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9424
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 510
Składniki
Następnie zabieram się za krojenie mięska. Kroje boczek w kostkę wrzucam na suchą patelnie na mały ogień i pomalutku wytapiam tłuszczyk od czasu do czasu mieszając. Pamiętam rownież o mieszaniu grochu, gdyż lubi on przywierać do dna garnuszka ;)
Następnie kroje pozostałe mięso w kostkę : kiełbasę i szynkę. UWAGA: skórki z szynki i boczku wrzucam do gotującego się grochu by nadać dodatkowego aromatu, pod koniec gotowania wyjmuje. Marchew i pietruszkę ścieram na grubych oczkach tarki, na szatkownicy ścieram 4 ząbki czosnku. Obieram 6-7 ziemniaczków i kroje w kostkę. Ziemniaki zalewam woda by nie zczerniały przed wrzuceniem do zupy.
Wyjmuje kość wędzona, odkładam. Dodaje do grochu wytopiony boczek wraz z tłuszczem. Dodaje także szynke wędzona (bez zesmażania) . Na patelni po boczku podsmażam teraz kiełbaskę tak by się zarumieniła.
Gdy groch jest już prawie gotowy dorzucam marchew, pietruszkę, czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę (bez wody). Kiedy kiełbaska się zarumieni dodaje także ją po czym obieram z mięska wędzona kość, kroje je w kawałeczki i dorzucam do zupy. Na sam koniec posypuje bardzo obficie majerankiem, dodaje pieprzu i soli. Smacznego ! Uwaga : Moja grochówka podczas gotowania nie wydawała się tak bardzo gęsta lecz należy pamiętać o tym, że groch gęstnieje po wyłączeniu zupki. Po włożeniu łyżki do mojej grochówki łyżka w niej dosłownie staje ja taką lubię najbardziej. Życzę Wam smacznego !
Wsypuje groch do garnka, zalewam wodą i płuczę dwukrotnie. Wypłukany groch zalewam ok 3 litrami wody. Nastawiam. Po czasie zbieram piankę dodaje kość wędzoną, ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu.