Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimą jadamy sporo warzyw strączkowych, dziś jest to aromatyczna grochówka z wędzonymi śliwkami. Boska! Jestem wielką miłośniczką zup na bazie strączków, a grochówkę cenię chyba najbardziej. U nas to jest zawsze wegetariańska grochówka. Do przygotowania tej aromatycznej zupy niezbędne są wędzone śliwki. W naszych okolicach można je zdobyć tylko około Bożego Narodzenia, zawsze więc kupuję spory zapas, żeby wystarczyły nam na dłużej.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 843
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 560
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 843
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 560
Składniki
Odcedź namoczony wcześniej groch i zalej go świeżą letnią wodą. Gotuj do prawie-miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Gdy groch się gotuje, opłucz i obierz marchewki oraz ziemniaki. Marchew pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.
Do garnka z prawie miękkim grochem dodaj marchew, ziemniaki i wędzone śliwki. Gotuj wszystko do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Dodaj pieprz i sól do smaku.
W czasie, gdy gotują się warzywa z grochem, przygotuj na patelni jasną zasmażkę z mąki i masła. Mąka nie ma się mocno zrumienić, tylko stracić surowy posmak. Gdy zmieni kolor na bardzo jasnobeżowy, wlej na patelnię chochlę zupy i rozprowadź zasmażkę. Dodaj mieszaninę do garnka z zupą i zagotuj.
Rozlej aromatyczną grochówkę do miseczek, podawaj z posiekaną natką pietruszki. Porcja wystarczy dla 3-4 osób, jeśli będzie stanowić cały obiad. Możesz ją też podać jako jedną z potraw wigilijnych lub wielkanocnych, bo przecież dania z grochem idealnie wpisują się w polskie tradycje świąteczne. A wówczas ta porcja wystarczy dla większej liczby biesiadników. To jest proste i pyszne danie. I – pomijając czas moczenia grochu – szybkie do przygotowania.. Warto je przyrządzić, jeśli tylko masz wędzone śliwki. Smacznego!