Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca zupa, idealna na jesienne dni.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9387
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 226
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 508
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9387
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 226
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 508
Składniki
Porcję rosołową włożyć do garnka, włoszczyznę obrać i dołożyć do garnka, zalać wodą, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych, sól i pieprz. Ugotować rosół.
Odciąć górę dyni i wydrążyć ją. Następnie odkroić skórę i pokroić dynię na kawałki.
Do gotowego rosołu dodać cząstki dyni. Gotować ok. 20 - 30 minut, aż dynia zmięknie. Wyjąć porcję rosołową, a pozostawione w zupie warzywa zmiksować na jednolity krem. Jeśli zupa jest za mało przyprawiona - dodać ulubione przyprawy.
Pestki z dyni wyłuskać i odstawić do przeschnięcia. Następnie uprażyć na suchej patelni i dodać do kremu. Grzanki - chleb posmarować masłem z jednej strony, pokroić na małe kosteczki, przełożyć na blachę. Zapiec w piecyku w temp. ok. 160 stopni, aż grzanki będą chrupiące i zarumienione. Na wierz zupy dodać kleks jogurtu naturalnego i pestki dyni lub grzanki. Można posypać pokrojoną bazylią lub pietruszką. Smacznego!