Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowa zupa brokułowa"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 120
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4515
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 120
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4515
Składniki
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę.
Kilka różyczek brokułów odłożyć na bok, a pozostałe dołożyć do cebuli i chwilę razem poddusić. Potem warzywa zalać bulionem i zagęścić kremową śmietaną.
Zupę gotować około 7 minut na większym płomieniu. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, a potem w słupki. Zupę zmiksować blenderem na gładko. Włożyć do niej słupki marchewki i odłożone różyczki brokuła. Podgrzewać 3-5 minut.
Ewentualnie jeszcze doprawić. Zupę rozlać do kokilek. Każdą porcję udekorować kleksem kwaśnej śmietany.Źródło: Życie na gorąco