Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, słodka kukurydza w postaci gęstego kremu wzbogacona o szczyptę pikanterii.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Obieramy kukurydzę oddzielając ziarna od kolby (przekroić kolbę na pół w poprzek, następnie otrzymaną połówkę przekroić wzdłuż i oddzielać ziarna ruchami noża, jak do obierania marchewki). Cebulę posiekać w kostkę i zacząć podsmażać na maśle (w garnku), gdy się lekko zeszkli dodać kolby bez ziaren,wędzoną paprykę (ewentualnie można zastąpić 1 małym, świeżą papryczką chilli), a także cynamon. Podsmażać na wolnym ogniu ok. 4 min, cały czas mieszając
Dodać ziarna kukurydzy, sól oraz oliwę, cały czas mieszając podsmażać przez kolejne 4 minuty, następnie zalać rosołem i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 12 min.
Kolby wyciągnąć, a zupę zmiksować w blenderze, przecierając następnie przez sito dla uzyskania kremowej konsystencji i wyeliminowania pozostałych łusek po ziarnach. Podawać z kleksem koziego sera i czarnym sezamem.