Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa zupa z boczkiem"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Obie dynie dokładnie umyj. Skrój z nich „czapeczki”, wydrąż, usuń pestki oraz włókna. Miąższ pokrój np. w kosteczkę.
Boczek pokrój na małe kwadraciki, a następnie obsmaż je na chrupko, po czym zdejmij z patelni. Tłuszcz po smażeniu boczku rozprowadź bulionem warzywnym. Starannie wymieszaj.
Bulionem zalej pokrojone w kostkę warzywa – dynię, seler, ziemniaki. Gotuj do miękkości. Na koniec całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę wlej do wydrążonych dyń, posyp chrupiącym boczkiem i uprażonymi bez tłuszczu pestkami dyni. Udekoruj np. natką.
Krem dyniowy możesz doprawić odrobiną imbiru – zupa będzie bardziej rozgrze wająca.Źródło: Świat kobiety