Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kremowa zupa z groszku"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Składniki
Świeży groszek przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Szalotki obierz i posiekaj niezbyt drobno. Do rondla na rozgrzane masło wrzuć szalotki i mieszając usmaż na szklisto. Dodaj groszek i, nie przestając mieszać, duś razem jeszcze ok. 5 minut. Dolej gorący bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień do minimum i gotuj jeszcze 10-12 minut bez przykrycia. Część groszku wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji.
Mozzarellę pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącej zupy. Mieszając, podgrzewaj, aż ser całkowicie się roztopi. Następnie zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Każdą porcję udekoruj śmietanką (lub gęstym jogurtem) i odłożonym groszkiem. Kremową zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub usmażonym na chrupko bekonem i suszonymi pomidorami.
Czy wiesz, że… Zielony groszek to skarbnica cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, E, K, z grupy B oraz kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza nam minerałów takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik oraz potas.
30 minut Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie