Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne leczo i kluseczki to zaskakująco dobry duet. POLECAM!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 212
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8945
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 294
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 212
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8945
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 294
Składniki
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podpiekamy, posypujemy słodką i ostrą papryką. Gdy kiełbasa i boczek przypieką się dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem dusimy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, liść laurowy, ziela angielskie, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, sól pieprz, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Następnie dolewamy wodę przecier pomidorowy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
W czasie gdy leczo się gotuje, robimy małe kluseczki. Ciasto jak na tradycyjne kluski czyli ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dzielimy na 4, wybieramy czwartą część, w dziurę wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajko, zagniatamy i formujemy kluseczki wielkości paznokcia, duże kluski mogły by nam się rozgotować. Ja ciasto miałam zrobione już dzień wcześniej, bo na obiad były kluski ;) więc zrobiłam go więcej i część ciasta dałam do pojemnika i przykryłam ścierką (folia, czy plastik się nie sprawdza) i włożyłam do lodówki. Takie ciasto może 2-3 dni być w lodówce.
Gdy papryka już zmięknie zagęszczamy śmietaną z mąką, doprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kluseczki, delikatnie mieszamy i gdy kluseczki wypłyną na wierzch a leczo znów zacznie wrzeć, danie jest gotowe.