Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Letnia zupa jarzynowa z ryżem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7093
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 348
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7093
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 348
Składniki
Ryż zalej 3 szklankami wody. Ugotuj z dodatkiem soli na miękko (15-18 minut), osącz. Marchewki oczyść starannie, umyj, a następnie pokrój w plasterki. Kalarepkę obierz ze skórki, opłucz i pokrój w nieco grubsze plasterki. Każdy plasterek przekrój następnie na pół.
Do garnka włóż pokrojone marchewki oraz kalarepkę. Dodaj przepłukany na sicie groszek (lub groszek z puszki odlany z zalewy). Warzywa zalej 8 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia.
Oczyść dymki. Białe części poszatkuj, dodaj do gotujących się jarzyn. Szczypiorek odłóż. Do wywaru wkrusz kostki bulionowe. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i przyprawą w płynie. Posyp siekaną natką i odłożonym szczypiorem. Podawaj z ugotowanym ryż.
Czas ok. 40 min; porcja – 190 kcal, cena 1 zł.
Sposób babuni
Po niedzielnym obiedzie zostało ci trochę esencjonalnego rosołu? Odcedź go przez sito, przelej do pojemniczków na lód i zamroź. W ten prosty sposób otrzymasz domowe kostki bulionowe.
Jeśli gotujesz zupę na dwa dni, nie dodawaj do niej ryżu, bo za bardzo zgęstnieje.Źródło: Świat kobiety