Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orientalna zupa z soczewicy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5272
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 102
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5272
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 102
Składniki
Soczewicę przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 500 ml wody, zagotuj. Cebulę obierz, poszatkuj. Pomidor ułóż na sicie, sparz, przelej zimną wodą, obierz. Miąższ posiekaj. Dodaj do soczewicy razem z cebulą.
Zupę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe z puszki. Wymieszaj starannie, gotuj razem jeszcze 10 minut. Papryczki chili opłucz, przekrój na połówki, pozbaw nasionek, a potem drobno poszatkuj. Wrzuć do zupy, wymieszaj.
Jeśli zupa jest za gęsta, wlej 100-150 ml wody. Na koniec dopraw ją do smaku solą, kurkumą, kuminem, kardamonem i kolendrą. Udekoruj liśćmi kolendry.
Porcja – 230 kcal, cena 2,60 zł, 4 porcje czas ok. 40 min.Źródło: Świat kobiety