Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z wrocławskiej Książki Kucharskiej, otrzymanej od Kasi z Kulinarne Inspiracje Futki
Szybka i smaczna
Odsłon: 13514
Polecam.
Odsłon: 64
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2009
Szybka i smaczna
Odsłon: 13514
Polecam.
Odsłon: 64
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2009
Składniki
Pomidory lekko nacinamy, sparzamy, usuwamy skórki i gniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości. Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy. Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.