Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół to chyba najpopularniejsza w naszym kraju zupa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Z całą pewności musi pojawić się na stole od święta. Warto więc zawsze mieć pod ręką sprawdzony przepis na rosół z kury, tym bardziej, że stanowi on niezastąpioną bazę do większości zup.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13631
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13631
Składniki
Umyj i oczyść kurę. Usuń z niej najbardziej tłuste elementy (np. kuper). Zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Wylej wodę, umieść kurę w garnku, w którym będzie się gotować, i zalej zimną wodą. Zagotuj ją i wylej (wraz z powstałymi szumowinami). Ponownie zalej kurę około 2 l wody dobrej jakości (np. źródlanej). Zagotuj.
Po około godzinie gotowania na wolnym ogniu dodaj do wywaru obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, pora, przekrojoną na pół, opieczoną nad palnikiem cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj przez około półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj związaną nitką natkę pietruszki.
Gotowy wywar przecedź (tak, by był klarowny) i dopraw do smaku solą. Dodaj do niego kawałki mięsa z kurczaka i pokrojoną w plasterki marchewkę. Rosół z kury podawaj z porcją ugotowanego makaronu, udekorowany posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz zaserwować do niego pieczywo.