Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy rosół kolagenowy jest dobrym wsparciem dla osób z chorobami stawów i kości, a także tych, którzy chcą poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Jednak, aby uzyskać najlepszy efekt, użyj mięsa z pewnego źródła. Do wykonania wywaru będą ci potrzebne wołowe kości, ale możesz też dodać tuszki lub/i kości kurczaka. Dla urozmaicenia smaku i podkręcenia właściwości dodaj też rybie kręgosłupy i ości, a także kurze łapki. Aby uzyskać najbardziej odżywcze właściwości rosołu, musisz gotować go przez co najmniej 8 godzin, jednak wywar gotowany dłużej niż przez 20 godzin może zacząć mętnieć. Dodanie odrobiny octu jabłkowego pomoże w zachowaniu składników mineralnych, a wstępne pieczenie kości wpłynie na poprawę smaku.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Kości wołowe zblanszuj we wrzącej wodzie, a po 5 minutach wyjmij z wrzątku i opłucz zimną wodą. Następnie połóż kości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz w piecu, aż staną się lekko brązowe i wydobędzie się aromat pieczeni.
Obierz marchewkę i seler, oczyść pory. Do dużego garnka przełóż podpieczone kości oraz pokrojone w większe kawałki warzywa. Dodaj natkę pietruszki oraz ocet. Obraną cebulę oraz ząbki czosnku opal nad palnikiem gazowym, podpiecz w piecu albo obsmaż na patelni z odrobiną masła klarowanego. Cebula musi się dobrze przypiec, aż stanie się brązowoczarna. Przełóż ją do garnka z pozostałymi składnikami. Zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj rosół na wolnym ogniu 8-10 godzin, kilkukrotnie usuwając tłuszcz oraz pianę (białko).
Ugotowany wywar przecedź przez czystą, bawełnianą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia przez całą nic. Z zimnego bulionu usuń stałą warstwę tłuszczu. Jeśli preferujesz wysokotłuszczowy rosół kostny, możesz zostawić w nim tłuszcz.
Bulion zagotuj, dopraw solą, czarnym pieprzem i tymiankiem lub lubczykiem. Po lekkim ostygnięciu ponownie przelej rosół przez ściereczkę i podawaj. Przechowuj w lodówce.