Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zero waste- została część pieczonej kaczki ???
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 797
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 87
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 498
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 797
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 87
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 498
Składniki
Po Świętach zostaje sporo mięsa na pieczonej kaczce, zwykle kroi się w plastry pierś i udka, reszta zostaje. Korpus z resztkami mięsa włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam godzinę na małym ogniu. Taki wywar można też używać jako bazę sosów.
Wywar przecedziłam, mięso obrałam, można zjeść na kanapkach, zrobić mały pasztet, farsz do pierogów lub dodać do rosołu. Do wywaru dodałam warzywa i przyprawy, oprócz natki pietruszki. Gotowałam do miękkości warzyw. Wyjęłam warzywa oprócz marchewki i wyłączony rosół posypałam posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki uformowałam w trzy części w naczyniu a w czwartą - pustą część wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dodałam jajo , w moim przypadku pół bo miałam bardzo mało ziemniaków. Wyrobiłam ciasto, uformowałam kluseczki i wrzuciłam na osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotowałam je aż woda się spieni i podniesie- około 2-3 minut.
Smacznego :)