Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapewniam, że mój sambar indyjski przyrządza się bardzo szybko, nie zawiera (poza charakterystyczną przyprawą) dziwnych czy trudno dostępnych składników. I jest przepyszny, choć może trochę niefotogeniczny. Nie będę ukrywać, że do przygotowania mojego ulubionego sambaru dobrze jest mieć gotową przyprawę SAMBAR MASALA. Jest dostępna w licznych sklepach z żywnością orientalną, w Kuchniach Świata oraz oczywiście w sklepach internetowych. Z jej dodatkiem moja zupa jest pyszna, warto poszukać i zainwestować parę złotych w SAMBAR. A już zupełnie przy okazji potrawa jest bezglutenowa i wegańska!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8472
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 190
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 422
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8472
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 190
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 422
Składniki
Soczewicę opłucz i podgotuj w wodzie (wody tyle, żeby tylko przykryła soczewicę) ok.10 minut, aby zmiękła, ale się nie rozpadła.
Równocześnie w innym garnku rozgrzej olej kokosowy, przesmaż na nim przez chwilę przyprawę SAMBAR, następnie dodaj pokrojone odpowiednio ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę.
Mieszając często podsmaż przez chwilę warzywa z przyprawą. Następnie podduś przez około 15 minut, dodając niecałą łyżkę soli, pomidory wraz z zalewą i wystarczającą ilość wrzącej wody. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj podgotowaną soczewicę, mleko kokosowe oraz ewentualnie odrobinę soli do smaku. Podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty i podawaj – pyszna zupa w indyjskim stylu gotowa.