Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli mamy zbyt dużo warzyw, których nie sposób szybko zużyć, najlepiej jest wykorzystać je do zupy warzywnej. Dziś ugotowałam zupę z selera naciowego oraz pora, a na koniec dodałam ser żółty dla wzmocnienia smaku.
Szybkowar/garnek, deska i nóż do krojenia, tarka do jarzyn
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 41
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 41
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Składniki
Seler o por pokroić w plasterki, a następnie wrzucić na rozgrzany olej na patelni.Ja użyłam szybkowaru dzisiaj, bo chciałam ugotować zupę szybko. Ustawiłam więc program na "saute". Ja do swojej zupy użyłam tłuszczu z kurczaka, którego piekłam poprzedniego dnia.
W tym czasie, kiedy warzywa się smażą obrałam ziemniaki i marchewkę, pokroiłam na kawałki tak, jak bym gotowała zupę, i wrzuciłam do reszty. Podsmażylam chwilę.
Do szybkowara dodałam 1 l wody uprzednio wyłączając go, a następne dodałam liść laurowy, czosnek pokrojony w drobne kawałki, ziele angielskie, po czym zamknęłam pokrywę i ustawiłam ręczne ustawienie na 30 minut. Jeśli nie używamy szybkowaru, gotujemy warzywa w garnku do miękkości.
Po tym, jak warzywa są ugotowane, wyłączamy gaz, blendujemy zupę, by miała gładką konsystencję. Jeśli używamy szybkowaru, powinniśmy przelać zupey do innego pojemnika, aby nie zniszczyć powierzchni wnętrza szybkowaru. Dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz, śmietanę,a na koniec na tarce ścieramy ser żółty. Posypujemy koperkiem lub pietruszką. Podajemy z bułką czosnkową lub innymi dodatkami. Naprawdę smaczna zupa.