Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowa zupa z domowymi kluseczkami"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1403
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1403
Składniki
25 min • Porcja 45 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 3-4 porcje.
Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek. Gruszki i jabłko myję, kroję na cząstki, usuwam gniazda nasienne, ale nie obieram ze skórek. Owoce zalewam wrzącą wodą, dodaję laskę wanilii, goździki, szczyptę soli i gotuję, aż owoce zmiękną (ok. 5 min).
Kluski: do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, wodę (zimną), jajko i mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za ścisłą, by kluski nie były twarde. Robię je, ścierając ciasto na tarce do klusek, ale można zrobić także kluski kładzione łyżką.
Kluski gotuję przez chwilę w zupie – do czasu, aż wypłyną. Wtedy wyłączam gaz. Śmietanę wlewam do kubka i dodaję do niej zupę (po łyżce, żeby się nie zwarzyła). Następnie wlewam całość do zupy, stale ją mieszając. Doprawiam cukrem do smaku.Źródło: Kobieta i życie