Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy lubi szpinak – jest zielony i dla wielu osób niesmaczny. Ta szpinakowa zupa krem jednak odczaruje ten składnik i sprawi, że każdy z domowników poprosi o dokładkę. Charakterystyczny, nieco gorzkawy posmak jest złagodzony za pomocą słodkiej śmietanki, która dodaje kremowości. Gałka muszkatołowa świetnie komponuje się z pozostałymi smakami. Ten krem jest idealną propozycją na chłodne, jesienne dni – wspaniale rozgrzewa, ale też dostarcza wielu witamin i minerałów ważnych dla utrzymania dobrej odporności organizmu.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20659
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20659
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż przez ok. 4 minuty do miękkości. Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Dodaj szpinak i podsmażaj go do utraty całej objętości.
Wlej bulion do garnka. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Zdejmij garnek z ognia. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj zupę na krem.
Krem wstaw ponownie na mały ogień i dodaj śmietankę. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinakową zupę krem podawaj na ciepło, po udekorowaniu kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi listkami szpinaku.